Nyheter & Aktiviteter

Nyheter
27 maj, 2019

Vegard – Skyddsvakt och säkerhetssoldat

Vegard Lein i uniformen från Securitas – med jämna mellanrum byter han den till en militäruniform. Foto: Johan Strindberg

Skyddsvakten Vegard Lein, 30, är en av stjärnorna i sitt yrke. Han jobbar med kvalificerade uppgifter och är hett eftertraktad på jobbmarknaden. För att behålla honom samarbetar bevakningsbranschen med Försvarsmakten, vilket innebär att Vegard tjänstgör fyra till sex veckor vid Luftstridsskolan i Uppsala varje år som säkerhetssoldat på strilförsvarskompaniet.
– Om du älskar någon så släpp den fri, det är särskilt viktigt med personer som Vegard, säger Jim Persson på BYA, branschorganisationen som samordnar bevakningsbranschen.

Att ha en arbetsgivare som uppmuntrar ett dubbelt engagemang gör Vegards liv rikare och mer varierat.
– Där finns ett genuint kamratskap som inte finns någon annanstans. Det blir som en nytändning varje gång jag kommer in i Försvarsmakten, att nu jävlar ska vi ha roligt, säger Vegard Lein.

Samarbetet mellan Försvarsmakten och bevakningsbranschen har möjliggjort att den militära skyddsvaktsutbildningen, som alla som gör militär grundutbildning genomgår, är direkt överförbar till en civil legitimering. Samarbetet med Försvarsmakten ger även Securitas anställda en unik möjlighet att öva och utbildas under tidspress och svåra förhållanden, något som företaget har stor nytta av.

Vegard utvecklas i att arbeta i grupp, blir bättre på att anpassa sig till olika uppgifter och återvänder till jobbet med ett mognare beteende och en bättre förmåga att bedöma sig själv, enligt Securitas.